Zajrzyj na artmankiszonki.pl, aby otrzymać informacje o przetworach ekologicznych.
Od prężnego rozkwitu branży spożywczej, który obserwujemy od zeszłego stulecia, artykuły jedzone przez nas na co dzień zaczęto często nasycać rozmaitymi związkami wydłużającymi ich żywotność. Ale wraz z dojrzewającą wiedzą konsumentów odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć konsekwencje dla ich samopoczucia, ostatnimi czasy coraz częściej poszukują oni produktów wyprodukowanych z żywności eko.
Ekologiczna żywność – mniejsza zawartość metali ciężkich, azotynów oraz azotanów
Żeby dany produkt sprzedawany w Polsce mógł mienić się „eko”, musi spełnić kilka przesłanek. Żywność ekologiczna i artykuły z niej sporządzone muszą uzyskać odpowiednie certyfikaty nadawane przez wskazane do tego instytuty. Fundamentalnym jednakże przymiotem spożywczych produktów eko jest to, że wykorzystane do ich przygotowania owoce i warzywa uprawiano z zachowaniem wszystkich norm rolnictwa ekologicznego. To znaczy, iż rolnicy nie wykorzystywali chemicznych nawozów ani środków protekcji roślin mogących niekorzystnie oddziaływać nie tylko na zdrowie ludzi, ale które również są zagrożeniem dla otoczenia. Niektóre wszak nawozy powodują zakwaszenie gleby bądź zatruwają wody powierzchniowe, a opryski upraw syntetycznymi pestycydami nierzadko są powodem śmierci pożytecznych organizmów. Tymczasem w efekcie ekologicznej uprawy owoce oraz warzywa posiadają wielokrotnie niższą zawartość azotynów, azotanów i metali ciężkich, a to oznacza, że mniej tych szkodliwych związków przedostanie się do ustroju ich konsumentów.
Kupujesz żywność ekologiczną? Czytaj szczegółowo informacje na etykiecie
Przetwory ekologiczne podlegają stałej kontroli we wszystkich fazach produkcji, w tym również podczas przewozu oraz przechowywania. Co istotne, jeżeli produkt spełnia warunki, jego wytwórca obok standardowych informacji m.in. o terminie trwałości, wartościach odżywczych, wadze netto, miejscu produkcji ingredientów czy temperaturze składowania, musi także koniecznie podać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej dany produkt oraz zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, a więc białe gwiazdy, które układają się w kształt listka. Szukając żywności ekologicznej należy zatem czytać starannie etykiety produktów, a nabywając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie zamieszczona jest informacja o zdobytych certyfikatach.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]