Dowiedz się więcej o kiszonych ogórkach na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
W zupie, na kanapce, w sałatce lub jako dodatek do dania głównego – kiszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni jemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. Nie powinno to dziwić, bo kiszonki są równie smaczne, co zdrowe.
Jak zrobić ogórki kiszone?
Kiszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich zrobienie jest bardzo proste. Stosuje się do tego beczki z drewna bądź duże gliniane garnki, w których ogórki razem z przyprawami zalewa się wodą z solą. Później pozostawia się pojemnik na przynajmniej 2 tygodnie w chłodziedo momentu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Miłośnicy mało kwaśnych kiszonek mogą oddać się spożyciu kwaszonki już po kilku dniach – ogórki tego typu to ogórki „małosolne”. W bazowej recepturze do zalewy wraz z ogórkami dodaje się czosnek oraz koper, niemniej jednak smak kwaszonych ogórków można podkręcić też innymi dodatkami, przykładowo liśćmi laurowymi, cząstkami marchwi czy ziarnami pieprzu. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas ani wystarczająco miejsca w kuchni, żeby osobiście przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy posiada też piwnicę lub spiżarkę, w której może gromadzić żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to jednak, iż trzeba odmówić sobie spożywania kwaszonych ogórków – w każdej chwili możemy nabyć je w markecie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, tj. w kubełkach z uchem czy w woreczkach foliowych, które bez problemu da się schować w lodówce.
Dlaczego należy jeść ogórki kwaszone?
Od stuleci powszechnie wiadomo, iż warzywa wystawione na działanie fermentacji dobrze wpływają na nasz układ pokarmowy. I nie jest to nieprawdą, gdyż razem z kiszonkami wchłaniamy pomocne bakterie, które obniżają pH przewodów pokarmowych oraz korzystnie wpływają na ich florę, wspomagając w konsekwencji proces trawienia. Jednak na tym nie koniec! Ogórki kwaszone są niskokaloryczne (to ledwie 12 kilokalorii na 100 g), a zarazem zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę K1, C i D, a także mnóstwo składników odżywczych koniecznych do poprawnego funkcjonowania organizmu, to przykładowo magnez, żelazo, wapń, cynk i fosfor. A co z sokiem z ogórków kwaszonych? Jeśli lubimy kwaskowate smaki, rekomendujemy nie wyrzucać go po zjedzeniu kiszonek. Lepiej go wypić albo wykorzystać do zupy ogórkowej, ponieważ w miarę kwaszenia składniki odżywcze przechodzą po trosze do zalewy. Należy jednakże zaakcentować, na kwaszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się wszak znaczna ilość soli.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]