Jeśli potrzebujesz soku z kiszonych buraków, koniecznie wejdź na http://bit.ly/30ropSO.
Artykuły fermentowane po latach zapomnienia ponownie wracają na polskie stoły. Do kapusty i buraków dołączają także inne, przedtem mniej popularne warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o leczniczych walorach jedzenia poddanego fermentacji nie można zapomnieć także o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy czy rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie zasługują na uwagę – pozwalają prosto i szybko wprowadzić do naszego ciała substancje niezbędne dla jego właściwego funkcjonowania.
Jakie witaminy ma w sobie sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie masę związków mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Najważniejszym komponentem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z buraków, ogórków czy inny kiszonek to także świetne źródło witamin. Na uwagę zasługuje przede wszystkim wysokie stężenie witaminy C – już filiżanka tego napoju zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się też pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy K i E oraz wysokie stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonych buraków – czemu należy go pić?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Na dodatek liczne witaminy usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy depresji, szkorbutu i cukrzycy, a także pomagają walczyć z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny poza tym sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. refluks lub wrzody żołądka. Wzmagają one także apetyt i stanowią tarcze ochronną podczas leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]