Zobacz, gdzie zamówić sól himalajską różową.

Sól to składnik potrzebny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie właściwości ma sól himalajska i sól kłodawska? Czemu należy ich używać w kuchni?

Cechy różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który znakomicie podkreśla smak posiłków. Jakkolwiek nadużywanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie porcje (w granicach 6 gramów w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, czyli w pierwiastek odpowiadający za utrzymanie właściwego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów szacowanych na blisko 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele potrzebnych minerałów i pierwiastków, m.in. selen, cynk czy żelazo, a jednocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Różowa sól himalajska doskonale uwydatnia smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło potasu, wapnia i żelaza

Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o wysokim poziomie czystości – posiada prawie 97% NaCl i jest idealnym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest między innymi kopalnią magnezu, żelaza czy wapnia, czyli składników potrzebnych do utrzymania pełni zdrowia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, dzięki czemu nie traci swoich właściwości i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]