Znajdź staropolski żurek na https://tinyurl.com/yjycbsmd.
W ostatnich latach z rzadka już zjadamy dwudaniowe obiady. Z powodu stałego pośpiechu, co generuje konieczność natychmiastowego najedzenia się, często rezygnujemy z zup na rzecz posiłków kiedyś oferowanych przeważnie jako to drugie danie. Jednak typowo polskie zupy, jak przykładowo żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli własnoręcznie gotujemy je już wyłącznie sporadycznie, to nieprzerwanie stanowią one stały punkt na karcie dań restauracji oraz bufetów z polską kuchnią, a także są tradycyjnie stawiane na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy.
Żurek a barszcz biały – najważniejsze różnice
Jeżeli zapyta się obywatela polski o zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to natychmiast wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Masa osób wręcz nie widzi najważniejszej różnicy między tymi potrawami, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem najczęściej żurek przyrządza się na zakwasie z mąki żytniej, barszcz biały z kolei – z zakwasu na mące pszennej. Jednak to nie wszystko, co różni te zupy, niemniej wypada wyraźnie podkreślić, że nie ma jednego kanonicznego przepisu na żurek i drugiego na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest przecież sztuką, a każde danie odzwierciedla umiejętności kucharza i jego osobiste smaki. Co jednak da się wskazać to fakt, iż do barszczu białego zwykle wkłada się więcej grzybów i warzyw. Zabiela się go także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można zastosować sok z ogórków kwaszonych albo z kapusty kiszonej. Natomiast z żurkiem sprawa jest bardziej skomplikowana, ponieważ w ramach tej grupy zup wymienia się 3 warianty:
– kwaśny, gęsty żur przygotowywany na ogół ze sporą ilością czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany suto śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go przeważnie z chlebem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle zalewa się zakwasem chlebowym bądź żytnim.
Zakwas na barszcz biały i żurek? Kupić czy zrobić samodzielnie?
Wykonanie zakwasu na wyliczone powyżej zupy jest łatwe, choć nie każdemu wyjdzie za pierwszym podejściem. W literaturze kulinarnej opublikowano mnóstwo przepisów na zakwas, które warto wykorzystać. Używając jednak samodzielnie zrobiony zakwas trzeba przewidzieć pichcenie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. W związku z tym, jeżeli chętka np. na barszcz biały najdzie was bez ostrzeżenia, zalecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych online, jak i tradycyjnych, bez problemu dostaniemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, dzięki którym zrobimy smaczny barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski lub śląski.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]