Zamów kapustę kiszoną na artmankiszonki.pl.

Specyficzny smak kwaszonej kapusty jest integralną częścią środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona elementem wielu potraw i statystyczny Polak bardzo często kładzie ją na talerzu. I popieramy to, bo kwaszona kapusta to niezwykle zdrowa żywność.

Witamina C i liczne minerały i witamina K – co znajduje się w kapuście kiszonej?

Kapusta kwaszona, lub kiszona, bowiem te dwa określenia stosuje się zamiennie, to jeden z tych artykułów żywnościowych, które wynaleziono na skutek dążenia człowieka do znalezienia sposobu na dłuższe przechowywanie pożywienia. Na skutek zastosowania fermentacji mlekowej, drobniutko poszatkowane główki białej kapusty są zdatne do spożycia przez długi okres czasu. Niegdyś jedzenie kapusty kwaszonej pozwalało dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin czy składników odżywczych, których pozyskanie w zimowe miesiące było zdecydowanie bardziej skomplikowane aniżeli dzisiaj. A należy zaakcentować, że w kwaszonej kapuście jest sporo substancji istotnych dla właściwego działania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy A, witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, jak również witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz mającej między innymi właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. W kwaszonce tej znajdują się także inne istotne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B12, B5, B2). Dodatkowo, kiszona kapusta to źródło m.in. wapnia, potasu oraz probiotyków. Równocześnie to żywność nie dostarczająca wielu kalorii, więc zaleca się jej konsumpcję osobom trzymającym dietę.

W jakich potrawach znajdziemy kwaszoną kapustę?

Kwaszona kapusta na naszych talerzach pojawia się jako najważniejszy element dań, jak i jako przystawka do nich. Na surowo z reguły je się ją w postaci surówki z tartą marchewką i cebulką, która współgra z potrawami z ziemniaków oraz ryb, a czasem na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To również artykuł, który cudownie harmonizuje z grzybami i czerwonym mięsem, toteż używa się jej w nadzieniu do pasztecików, łazanek czy pierogów. Oczywiście, bez kapusty kiszonej nie byłoby tradycyjnych polskich dań – bigosu, góralskiej kwaśnicy bądź kapuśniaka.

Generalnie każda babcia ma swój sposób na kapustę kwaszoną, lecz w dzisiejszych czasach sporadycznie zakwasza się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już konieczności magazynowania jedzenia na okres zimy. Kwaszoną kapustę w małych oraz większych opakowaniach bez przeszkód nabyć można w dowolnym sklepie, a także można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Wytwórcy mają w swoim asortymencie również ekologiczną kapustę kiszoną.

Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]