Szukasz barszczu czerwonego? Sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.
Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to zupa wyłącznie na święta, którą jemy zwykle w trakcie Wigilii bądź dużych rodzinnych zabaw okolicznościowych. W domostwach, w których tradycja spożywania posiłków z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony często spotykany jest na stołach zarówno pod postacią zupy, jak i jako dodatek do niektórych posiłków.
Barszcz czerwony to potrawa wszechstronna
Wydaje się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudny do przygotowania wywar z buraków, który raczej nie jest dość pożywnym daniem. Lecz właśnie jego trochę słodkawy, a jednocześnie kwaśny aromat powoduje, iż bardzo dobrze współdziała on z odmiennymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest dużo – jedni przedkładają ziemniaki, jajko oraz kawałki kiełbasy, inni zalewają nim uszka z kapustą, mięsem bądź grzybami. Barszcz czerwony to znakomita strawa obiadowa, ale również smakowita przekąska albo kolacja na ciepło – wrzący kubeczek tej zupy świetnie podkreśli smak bułeczki drożdżowej z mięsnym nadzieniem czy chrupiącego krokiecika z grzybami.
Trzeba zaznaczyć, że barszcz czerwony, jeśli nie jest zabielony śmietaną, jest zupą niskokaloryczną. Danie to uznawane jest za zdrowe, bo dostarcza organizmowi mangan, witaminę C oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, jak również dużo żelaza, i z tego powodu zaleca się je osobom cierpiącym na anemię. Tymczasem z uwagi na to, że bazą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym nieraz je się ją z dodatkami mających w składzie znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony jest najsmaczniejszy na zakwasie z buraków kwaszonych!
Nie powstał jeden przepis na barszcz czerwony – każdy w kuchni wykorzystuje swoje ulubione dodatki i inaczej doprawia tę zupę. Jedni wsypują do niego łyżeczkę cukru, by uwydatnić naturalny słodkawy aromat buraka, pozostali wolą pikantny barszcz z dużą ilością pieprzu. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, gdy przyrządza się go na zakwasie. Zupa na zakwasie z buraków kiszonych ma bardziej specyficzny, kwaśny smak oraz wyrazisty czerwony kolor, a dodatkowo dostarcza organizmowi więcej zdrowych składników odżywczych. Zakwas z buraków kwaszonych można rzecz jasna przygotowywać osobiście, jednak okres fermentacji – w zależności od panujących w otoczeniu warunków – trwa około tygodnia. Jeśli jednak ni stąd ni zowąd najdzie cię ochota na to danie, absolutnie nie musisz tyle na nie czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie lub przez internet.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]